Inspiratie Impuls

Inspiratie Impuls – wat is dat?

Vanuit De Kapel organiseren we een paar keer per jaar een Inspiratie Impuls in Eindhoven. Het is een ochtend of middag, waar inspiratie en ontmoeting centraal staan. Zo is er een meditatief moment en een inspirerende workshop. De ochtend of middag is spiritueel, bezinnend, verbindend  en creatief: een moment om verbinding te ervaren en nieuwe inspiratie op te doen.
De Inspiratie Impuls staat open voor iedereen, dus voel je welkom en neem gerust iemand mee! We kijken ernaar uit om je dan te ontmoeten!

Berna, Joan, Margit en Feike

De volgende inspiratie impuls zal zijn op zondag 3 september, als start van het nieuwe seizoen van De Kapel. Het programma volgt zo snel mogelijk.

Terugblik Inspiratie Impuls 30 april

Op de laatste dag van april vond er weer een inspiratie impuls plaats. Ongeveer 15 mensen hadden de weg gevonden om geïnspireerd te raken naar aanleiding van het thema ‘Voorjaarsschoonmaak’. Na het kinderverhaal ‘Tranenthee’ van Arnold Lobel, door Berna aangepast voor volwassenen, gingen we in groepen uiteen voor een van de drie workshops.

Bij Berna hebben we in een kleine groep stilgestaan bij wat er opgeruimd wilde worden. Op papier hebben we dat zichtbaar gemaakt. Na het doorscheuren bewaarden we een paar stukjes en de rest werd buiten verbrand. Opgeruimd staat netjes… Van de stukjes die we bewaarden maakten we een nieuw ‘kunstwerk’, om in te zien wat er uit ‘de as kan verrijzen’.

De basisbewegingen die we bij Feike aangeleerd kregen, vormden zich later tot een mooi geheel van 6 oefeningen voor meer innerlijke en lichamelijke balans. 

Bij Metta werd met z’n drieën geprobeerd om dingen die je zelf met tranen weg zou willen spoelen om te zetten in poëtische woorden. 

Opgeruimde rommel

Een frisse blik op vuiligheid

Een volle ruimte die weer helderheid geeft

Mufheid die door de schone lucht vervaagt

Iedere workshop heeft ons een stapje verder geholpen om opgelucht verder te gaan.

Inspiratie  Impuls ‘Voorjaarsschoonmaak’ op zondag 30 april 2023 (12:00-14:00) in de Johanneskerk

Het thema van deze keer is ‘Voorjaarsschoonmaak.’ Want met het voorjaar komt opluchting, ruimte om je hoofd en hart leeg te maken. Het is tijd om los te laten, stoom af te blazen, tijd voor iets nieuws. Waar heb jij genoeg van? En wat voor nieuws wil jij  graag aanpakken?
De  details van het programma en de verschillende workshops vind je hieronder. De Inspiratie Impuls is gratis en staat open voor iedereen, dus voel je welkom en neem gerust iemand mee! 

Berna, Feike en Metta

Tijden:
Je bent vanaf 11:45 welkom, om 12:00 uur beginnen we. Er is een meditatief moment, ruimte voor ontmoeting en een workshop. Het programma duurt tot 14:00, daarna is er nog even tijd om na te kletsen. Neem evt. een lunch mee.

Locatie:
 Johanneskerk

Bijdrage:
 Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden, maar je mag zeker een bijdrage overmaken aan NL39 TRIO 0197 9811 86 t.n.v. Stichting De Kapel ovv. “bijdrage inspiratie impuls.” of een vrijwillige bijdrage op de middag zelf geven.

Aanmelden:
Het is niet nodig  je van tevoren aan te melden. Het is wel fijn als je wilt nadenken aan welke workshop je mee wilt doen.

 

Uit welke workshops kun je kiezen?

‘Loslaten’  (Berna) – Tijdens deze workshop gaan we flink aan de slag met het opruimen (en eventueel zelfs ‘verbranden’) van oude lasten, zodat we een stuk lichter naar huis gaan.

‘Vijf  elementen’ (Feike) – In deze workshop doen we een aantal lichaamsgerichte oefeningen, die je helpen los te laten. De oefeningen komen uit de Tai Chi en Qi Gong. Zorg voor soepele kleding en iets als pantoffels.

’Creatief  met woorden’ (Metta) – In deze workshop gaan we gedichten schrijven op basis van wat het thema bij jou heeft opgeroepen. Vorm en inhoud worden bepaald door wat en hoe jij achter je wil laten en/of het nieuwe waar je tijd aan wil geven.

Wie zijn wij?

Berna Smit (1958)

In mijn praktijk ‘Bernagie’ probeer ik mensen een steuntje in de rug te geven. Bernagie is een plant die ‘vreugde brengt, mensen vrolijk en blij maakt’  Dit is ook mijn motto.
In de kringen die ik daarnaast organiseer, komen thema’s aan de orde die leven in de wereld om ons heen. Tijdens een bijeenkomst gaan we op zoek naar wat het thema ons te zeggen heeft, waar het ons raakt en wat we ermee kunnen in het dagelijks leven. Ik geniet van de ontmoetingen met mensen in mijn praktijk en in de kringen.

Joan Elkerbout (1970)

Als dochter van een dominee werd geloof en spiritualiteit mij met de paplepel ingegoten. Ook raakte ik al vroeg in de ban van de psychologie en innerlijke werk. Voor mij liggen die beide werelden in elkaars verlengde. Ik werd therapeut voor slachtoffers van pesten en/of van emotionele mishandeling en ik studeerde in New York af als interreligieus/interspiritueel voorganger. Vanuit de rol van voorganger creëer en begeleid ik retraites, ben beschikbaar als interspiritueel counselor en verzorg graag huwelijksvieringen en andere rituele momenten met een interspiritueel karakter. De mystiek zet daarbij vaak mijn hart in vuur en vlam. Mijn website is www.SpeelplaatsvoordeZiel.com.

Margit van Tuijl (1978)

Wat mensen ten diepste beweegt, fascineert mij al jaren. Vandaar dat ik graag mensen begeleid bij hun levensvragen en zoektocht naar wat hun ziel raakt. Dit doe ik als ‘studentenpastor/life coach’ bij TINT Eindhoven (www.tint-eindhoven.nl) en daarnaast ben ik gastvoorganger in De Kapel. Ik hou ervan mensen te inspireren en door anderen geïnspireerd te raken: samen op zoek naar bronnen van levenswijsheid.

Feike Weeda (1979)

“Wie je bent, waar je naar kijkt en waar je woorden voor hebt – bepaalt wat je ziet  – als je naar de wereld, jezelf, anderen en God kijkt.” Als leraar levensbeschouwing en voorganger in De Kapel werk ik vaak aan het perspectief dat je hebt en de betrokkenheid die je voelt tot de mensen en de wereld om je heen. Wat reik je aan en wat ontvang je met open handen?

______________________________________________________________________________________

Quotes over Inspiratie Impuls

(Schrijvers hebben toestemming tot publicatie gegeven)

Zondag 19 juni 2022 heb ik deelgenomen aan de Inspiratie Impuls met het thema: Luisteren naar je hart. We waren met 9 deelnemers en hebben eerst kennis gemaakt met elkaar, geluisterd naar een meditatie en een fijne wandeling gemaakt in groepjes van twee deelnemers rondom de Blokhut in Eindhoven. Daarna heb ik deelgenomen aan een inspirerende workshop van Margit van Tuijl. Margit vroeg ons op een vel papier waar een hart op getekend was, in te vullen waar ons hart van houdt, naar verlangt, bang voor is en wat de volgende stap zou zijn. Onze antwoorden werden met elkaar gedeeld en we gaven elkaar feedback. Heel fijn was het om te delen en te luisteren. Ik heb veel geleerd en het was een bijzondere ochtend. ( Belinda Blokker, deelnemer aan de Inspiratie Impuls)

Afgelopen edities Inspiratie Impuls:

Zondag 6 maart 2022 – Ruimte voor het goede – van 12:00-15:00 uur – Johanneskerk
Mercuriuslaan 1b, Eindhoven – met Berna, Joan en Feike

Op 6 maart was er een Inspiratie Impuls in de Johanneskerk met als thema “ruimte voor het goede”. Na de metta-meditatie gingen we naar buiten en genoten we van het mooie frisse lenteweer en de ontmoeting. In de workshops verkenden we schilderend (van gewond naar geheeld hart), tekenend (de booms des levens) en pratend (wat hebben jij en de ander nodig?) het thema. Er was weer een fijne sfeer en veel ruimte voor uitwisseling en ontmoeting.

Zondag 12 september 2021 – thema: “Levensruimte” – van 12:00 tot 15:00 – Johanneskerk, Mercuriuslaan 1b, Eindhoven – met Berna, Margit en Feike

Deze tweede aflevering troffen we elkaar in de Johanneskerk, in een grote kring van bijna 20 mensen in de kerkzaal. Na de klankschaal en het noemen van ieders naam, nam Margit ons mee op een geleide meditatie rond het lied Zwaartekracht van Helen Botman. Vervolgens gingen we aan de wandel met als vraag wat levensruimte voor jou betekent. Tot slot waren er workshops: Berna liet haar deelnemers een mini-opstelling maken om je ruimte in te nemen. En Margit verkende de Atlas van de belevingswereld. Een deelnemer schrijft: “De afwisseling in het programma, de openheid en verhalen van de deelnemers maakte het geheel tot een bijzondere ervaring.”

Zondag 21 maart 2021 – van 10:00 tot 13:00 – online via zoom – thema: Wanneer je ziel spreekt – met Joan, Margit en Feike

Vandaag was de eerste keer dat we een Inspiratie Impuls organiseerden. Helaas moest het online via zoom gebeuren, maar toch was het een prachtige ochtend, met ongeveer 10 deelnemers. Er was oa. een openingsritueel, een meditatieve lezing, een medicijn-wandeling, en een workshop Pantoum schrijven met Joan en een workshop rond een gekozen beeld of voorwerp met Margit. Kortom, het smaakt naar meer! – Joan, Margit en Feike